Huisdieren in de zomerhitte: zorg voor verkoeling!

honden-in-water
Heerlijk die zomerzon! En tegelijkertijd…verraderlijk! Hoe warmer de temperaturen en hoe feller de zon schijnt, hoe groter het gevaar van oververhitting bij huisdieren. Iedereen kent de verhalen van honden die in de auto achterblijven, met alle gevolgen vandien.

De meeste huisdieren zijn gewend aan de wisselende temperaturen in Nederland; ze passen hun activiteit dan ook aan de temperatuur aan. Worden de temperaturen tropisch dan verdwijnt de activiteit en zoekt het dier op de heetste momenten van de dag de schaduw op; zijn er plaatsen die verkoeling bieden dan helpt dat behoorlijk. Een dier dat het te warm krijgt gaat eerst proberen die warmte kwijt te raken. Door te hijgen verliezen ze veel van hun overtollige hitte. Bij een dier dat oververhit raakt, is het eerste wat opvalt dat het hijgen nog sneller gaat dan normaal. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 41 graden uitkomt openbaren zich de eerste zenuwklachten: dieren zakken door hun poten, reageren niet meer op de omgeving en krijgen hun kop niet meer overeind. Wordt de oververhitting niet op tijd aangepakt, dan raakt het dier in coma en overlijdt doordat eiwitten in het lichaam stollen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. Boven de 40 graden moet het dier zo snel mogelijk worden afgekoeld. Het beste is een koele ruimte op te zoeken, bij voorkeur met airco. Het is goed om met koel water herhaaldelijk de liezen, buik en vacht nat te maken. Door straling en verdamping verdwijnt zo heel wat overtollige warmte. Koel stromend water is nog beter; het gebruik van ijskoud water werkt echter averechts. De afkoelende functie van de voetzolen wordt versterkt door ze in te sprayen met alcohol of alcoholhoudende producten. Ernstige gevallen van oververhitting moeten uiteraard met spoed naar de dierenarts.
Oververhitting voorkomen doen dieren vaak zelf al door zelf de schaduw op te zoeken (in de zon lopen ook huisdieren risico op huidkanker) en hun tempo aan te passen. Hun baasjes kunnen daar uiteraard bij helpen! Zo zijn er speciale koelmatten, verkoelende bandana's en diverse speeltjes die het dier verkoeling bieden verkrijgbaar. Deze producten bevatten verkoelende gels die geactiveerd worden door water en daarna de lichaamswarmte opnemen en verspreiden. Verder is het natuurlijk belangrijk om voldoende drinkwater neer te zetten en de zon op het warmste moment van de dag te mijden.

KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Contact

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013-5052532
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangooldierenspeciaalzaak.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites