Laten we een konijntje kopen!?

twee-konijntjes
Het konijn is populair als huisdier bij zowel kinderen als volwassenen. Ze geven gezelligheid, het is boeiend om hun gedrag te observeren en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Wie konijnen wil gaan houden moet echter wel goed weten waar men aan begint. Te vaak nog worden konijnen gekocht in een impuls omdat ze er zo schattig uitzien of omdat het zo leuk is voor de kinderen. Dat kan uitlopen op een teleurstelling, bijvoorbeeld omdat men onvoldoende is geïnformeerd wat een konijn nodig heeft.

Past een konijn in ons gezin?

Het is belangrijk uzelf enkele vragen te stellen voorafgaand aan de aanschaf van het konijn als huisdier. Stel allereerst de vraag waarom u een konijn aan wilt schaffen en of konijnen bij u en uw situatie passen? Konijnen worden vaak gezien als knuffeldieren, maar niet elk konijn is daar dol op, doorgaans zijn het geen schootdieren. Ze hebben juist de ruimte nodig en houden ervan los rond te lopen. De hoeveelheid tijd die de dagelijkse verzorging kost hangt mede af van de manier waarop de konijnen gehuisvest zijn. Uiteraard moeten de konijnen dagelijks gevoerd worden, vers water krijgen en moet het hok minstens een keer per week worden schoongemaakt. Daarnaast vinden de meeste konijnen aandacht fijn, bijvoorbeeld als ze geaaid worden. Een praktische afweging: heb ik voldoende ruimte voor een konijn? Het is belangrijk om een voldoende groot hok te hebben waarin ze languit kunnen liggen en rechtop op hun achterpoten kunnen staan, er moet ruimte zijn voor een toilethoek en ze moeten loopruimte hebben. Maar alleen een hok is niet voldoende. Ze hebben ook ruimte nodig om te rennen en te springen. Indien ze buiten rondlopen is het belangrijk dat ze over een goede ren beschikken waar ze niet uit kunnen springen en zich niet uit kunnen graven. Wie zorgt er voor het konijn in geval van afwezigheid en vakantie? En dan is er nog het financiële plaatje; wat kost het om konijnen te houden? De kosten van de aanschaf van een konijn en een hok, eetbakjes en een drinkflesje zijn eenmalig. Daarnaast is sprake van terugkerende kosten in de vorm van hooi, bodembedekking zoals houtkorrels en stro en droogvoer. Ook kan het voorkomen dat het konijn onverwacht naar de dierenarts moet.


Konijnen zijn gezelschapsdieren

Wat belangrijke is om te weten is dat konijnen gezelschapsdieren zijn en eigenlijk niet in hun eentje gehouden horen te worden. Ze hebben behoefte aan een soortgenoot om tegenaan te liggen, elkaar te wassen en mee rond te rennen. Dat wil overigens niet zeggen dat je zomaar twee konijnen bij elkaar kunt zetten. Konijnen moeten rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte hebben zodat ze niet verplicht continue dicht bij elkaar hoeven zijn. Het is belangrijk dat je een betrouwbaar adres vindt waar de verkoper goed advies geeft over de aanschaf van de konijnen, hoe deze het beste bij elkaar geplaatst kunnen worden en over hun dagelijkse verzorging.

Kortom, net als bij de aanschaf van andere huisdieren, geldt: bezint eer ge begint. Het vraagt een verantwoordelijkheid van gezinsleden om konijnen een goed thuis te bieden. Dat voorkomt teleurstellingen en vergroot het plezier van en met je dier! 


KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Contact

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013-5052532
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangooldierenspeciaalzaak.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites