HELP!! 'Mijn hond heeft een chocoladeletter op' Wat nu?


We horen regelmatig verhalen over giftigheid van chocolade en dat een hond die chocolade eet daar aan dood zal gaan. Chocolade is zeker niet gezond voor honden, omdat het een stofje bevat dat familie is van cafeïne. Het is een plantaardige gifstof dat werkt op het centrale zenuwstelsel, de hartspier en de longen. Hierdoor is een overdosis zeer ernstig. Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Bel direct een dierenarts en vraag advies. De dierenarts kan de hond behandelen door de hond zo snel mogelijk na het eten van de chocolade te laten braken, zodat de chocolade die nog in zijn maag zit, niet in de darmen terechtkomt. Op deze manier wordt voorkomen dat de giftige stof verder wordt opgenomen in de darmen.

Is chocolade giftig voor honden? Chocolade bevat het ingrediënt theobromine. Theobromine is een stimulerend middel dat werkt op het centrale zenuwstelsel van een hond en kan leiden tot epileptische aanvallen, ernstige hartproblemen of interne bloedingen. Zelfs als een kleine hond een klein stukje chocolade eet, heeft dat schadelijke invloed op het lichaam van de hond. Theobromine is ongeveer 7 uur in het lichaam van de hond aanwezig totdat het is afgebroken. Chocolade kan voor honden dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

Als jouw hond toch chocolade heeft gegeten?

Of een hond vergiftigingsverschijnselen zal ontwikkelen hangt af van de gevoeligheid voor theobromine en de hoeveelheid. Het is het heel belangrijk te achterhalen:

- Hoeveel chocolade de hond heeft gegeten (voor een klein hondje kunnen kleine stukjes chocolade al gevaarlijk zijn); - Is het melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade? - Wat heeft de hond gegeten (bijvoorbeeld chocolade koekje, chocolade cake, chocolade reep); - Kijk op de verpakking hoeveel het gehalte aan theobromine (cacao gehalte) is.

Honden hebben lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op. Vanwege de zeer langzame afbraak van theobromine kunnen de verschijnselen een aantal dagen blijven bestaan.

Kenmerken bij overdosis: - Lusteloosheid - Trillen - Hartritmestoornissen - Verhoogde ademhaling - Verhoogde hartslag

- Onrustigheid - Meer drinken en plassen - Braken - Diarree

Hoeveel kan een hond hebben voordat er problemen optreden?

Wanneer de hoeveelheid chocolade schadelijk is voor jouw hond hangt af van verschillende individuele factoren, bijvoorbeeld leeftijd en lichaamsgewicht. Niet alle chocolade is even slecht. Het percentage theobromine varieert in de verschillende soorten chocolade. Witte chocolade is relatief onschadelijk, omdat het niet veel theobromine bevat. Melkchocolade en pure chocolade is gevaarlijker. Pure chocolade is weer een stuk gevaarlijker dan melkchocolade. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger de theobromine, hoe giftiger voor honden.

Per kilogram lichaamsgewicht kan 100 tot 250 mg theobromide de dood veroorzaken.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de giftige hoeveelheden melkchocolade en pure chocolade voor honden

Lichaamsgewicht Milde klachten Ernstige klachten

Melk Puur Melk Puur

5 kg 50 gr 16 gr 150 gr 50 gr

10 kg 100 gr 32 gr 300 gr 100 gr

15 kg 150 gr 48 gr 450 gr 150 gr

20 kg 200 gr 64 gr 600 gr 200 gr

25 kg 250 gr 80 gr 750 gr 250 gr

30 kg 300 gr 96 gr 900 gr 300 gr

Nog een paar laatste tips

Heeft je hond iets gegeten wat je niet vertrouwt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Bewaar chocolade en andere gevaarlijke voedingsmiddelen op plaatsen waar jouw hond zeker niet bij kan.

KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Contact

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013-5052532
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangooldierenspeciaalzaak.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites