DIERENGELUK: Hoe maak ik mijn kat gelukkig?


In Nederland hebben we 3,6 miljoen katten als huisdier. Dat is niet zonder reden. Een kat in huis geeft meer gezelligheid in huis en maakt het leven leuker. Daarnaast zijn katten ook fascinerend door hun gedrag en (altijd schone) uiterlijk. Ze zijn niet te dirigeren, want ze bepalen zelf wat ze wel en wat ze niet doen. Een kat heeft geen baas maar personeel luidt de spreuk. Ze laten zich zelfs niet fokken tot hele grote of hele kleine exemplaren zoals dat bijvoorbeeld bij de honden wel is gebeurd.

Toch hebben we als baasje vanwege de voeding en leefomgeving een grote invloed op hun bestaan. Ze kunnen niet altijd alles zelf bepalen wat er gegeten moet worden. Het "personeel" heeft invloed.

Vanuit wetenschappelijke studies weten we wel wat goed voor de kat is en hoe hij gezond oud kan worden. Naast een correct vaccinatie- en ontwormschema, draagt goede voeding veel bij aan een lang en gezond kattenleven. Wat is goed en wat slecht is, dat weten ze niet altijd. Een kat is een zeer kieskeurige eter en zal niet snel iets vreemds opeten. Hij laat zich enkel verleiden door sterke smaken en geuren. Eerst wordt de bak goed geïnspecteerd en voorzichtig wordt hapje voor hapje het eten opgenomen.

Wat mag mijn kat eten?

Het is verstandig om je kat voeding te geven die bij de leeftijd past. Het eerste levensjaar is dat kitten voeding na 12 maanden adult voeding en vervolgens senior voeding vanaf een leeftijd van ongeveer 8-9 jaar. Helaas treden er bij een aantal katten kwalen op. Gelukkig kunnen die met een juiste voeding toch tot een lang en gelukkig leven leiden.

Een groot verschil met de gewone onderhoudsvoeding is het eiwitgehalte in de voeding. Een kitten gaat groeien en heeft voor de groei van spieren eiwit nodig. Bij een senior kat zien we in de loop van de jaren de nierfunctie achteruitgaan. Deze senior zal geholpen zijn met een aangepaste hoeveelheid eiwit in de voeding omdat eiwit de nierfunctie negatief kan beïnvloeden.

En als hij iets mankeert?

Gelukkig zien we nu de meeste katten ouder worden dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Dat komt door de goede verzorging en voedingen die we ze geven. Toch zijn er enkele veel voorkomende kwalen die extra aandacht vragen. Zo zien we vaak bij gecastreerde katers dat ze plasproblemen krijgen en zijn er veel katten die gevoelig zijn voor diarree, obstipatie of vachtproblemen.

Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde voedingen beschikbaar. Een goede dierenspeciaalzaak kan alle informatie geven en juist zij hebben veel ervaring met de diverse producten. Vraag om advies, dan bent u snel en vakkundig goed geholpen.Dit artikel is samengesteld met dierenarts en nutritionisten van Denkacat.Kattenvoeding voor levensfase en bij ongemakken. 

KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Contact

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013-5052532
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangooldierenspeciaalzaak.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites