Stress bij honden; Wat nu?







Afgelopen week verschijnen wij weer met onze rubriek 'DIERENGELUK' in de Uitstraling:

Er zijn meer gestreste honden dan dat we weten en helaas ook meer honden met stress dan dat we wensen. Het gedrag van je hond kan een afspiegeling zijn van de leefsituatie en we herkennen niet altijd stresssymptomen. Stress en angst bij honden, hoe ga je ermee om? Stress heeft meestal een negatieve betekenis maar stress kan ook gezond zijn. Gezonde stress is gericht op bescherming van de hond. Deze angst is een natuurlijk instinct om te overleven. Dit gedrag is te herkennen aan onder andere een andere lichaamshouding:

* de oren plat naar achter;
* de staart laag en vaak tussen de achterpoten;
* soms een opgezette vacht;
* trillen;
* focus op de bedreiging.

Wanneer dit gedrag te vaak aanwezig is in normale situaties zoals een autorit, contact met onbekende mensen, alleen zijn, nieuwe dingen ontmoeten, kan je spreken van abnormaal gedrag. Dit soort gedrag is voor zowel hond als baas onplezierig. Het zou fijn zijn als dit opgelost wordt. Chronische angst of stress kun je onder andere herkennen aan:

* verhoogde waakzaamheid;
* veel likken (vaak aan poten);
* aarzelen;
* snel schrikken;
* moeilijk alleen kunnen zijn;
* constant rondkijken.

Waar te beginnen?
De eerste aanpak bij angst- en stressproblemen is niet echt eenvoudig. We willen niet graag grijpen naar onnatuurlijke medicijnen. Al sinds mensenheugenis is men op zoek naar natuurlijke stoffen die bijdragen aan ontspanning en stabiel emotionele status. Het essentiƫle eiwit dat in het lichaam omgebouwd wordt tot endorfine's en daarmee zorgt voor de ontspanning heet L-typtofaan. Dit eiwit kan het lichaam niet zelf maken en moet dus via de voeding opgenomen worden. Daarnaast zijn er kruiden (ashwagandha, L Theanine en jasmijn) die zinvol kunnen bijdragen aan natuurlijke rust. Als je deze stoffen aan je hond geeft zal er verbetering moeten optreden. Er zijn voedingen met het de volgende eigenschappen:

* het zwakt de reactie door abnormale angst af;
* het werkt rustgevend voor de hond;
* het verhoogt de leercapaciteit

Waarom een angstige hond behandelen?
Als uw hond een keer angstig is, dan hoeft dit geen probleem te zijn. U bent toch ook weleens bang? Wanneer de angst bij uw hond continu of veelvuldig aanwezig is kunt u beter nadenken over een oplossing. Want de negatieve gevolgen zijn niet leuk. Zoals.

* een angstige hond lijdt;
* stress en angst een hond agressief kunnen maken;
* gedragsproblemen door angst verergeren bij afwezigheid van een behandeling;
* het risico op ziekte groter is (stress heeft een negatief effect op de huid, weerstand en belangrijke organen).

Stress en angst bij honden behandelen
Net zoals bij veel andere problemen zijn ook sommige gedragsproblemen op te lossen door middel van voeding. Zo ook bij stress en angst bij honden wordt Denkadog Hypo Stress Digestion aangeraden. Het is belangrijk dat je de behandeling gedurende minimaal 2 maanden volhoudt. Deze voeding is een volledige voeding die dagelijks gegeven kan worden. De prikkel tot angst heeft minder effect op de hond en de kans op diarree door stress is aanzienlijk minder.

Gedragstherapie
Naast het gebruik van deze voeding is het verstandig om gelijktijdig gedragstherapie toe te passen. Indien noodzakelijk kan de dierenarts ook gerust en veilig parallel medicamenten voorschrijven. De combinatie van gedragstherapie, speciale oefeningen en Denkadog Hypo Stress voeding zal afwijkend en ongewenst gedrag bij angstige dieren sneller helpen verminderen.

KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Contact

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013-5052532
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangooldierenspeciaalzaak.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites